vrijdag 5 februari 1999

Maandblad Teek protesteert tegen waarschuwing van ministerie

Twee processen-verbaal wegens tabaksreclame - Maandblad Teek protesteert tegen waarschuwing van ministerie.

HASSELT - De anti-tabaksreclamewet wordt verbazingwekkend goed nageleefd. Sinds ze van kracht is geworden, begin dit jaar, zijn nog maar twee processen-verbaal opgesteld. Dat konden wij gisteren donderdag vernemen bij het hoofdbestuur van de eetwareninspectie, die thuishoort onder het departement Volksgezondheid en die enkele tientallen controleurs de baan op heeft gestuurd. Er is wel een behoorlijk aantal waarschuwingen gegeven. Gisteren werd tegen één van die waarschuwingen fel geprotesteerd door het maandblad 'Teek' dat zich ten onrechte geviseerd voelt. Het blad had een redactioneel artikel geïllustreerd met een jongedame, 'gebodypaint' met het logo van een tabaksmerk, en had een rokerstest gepubliceerd.
Een hoofdcontroleur van de eetwareninspectie noemde de resultaten van de uitgevoerde controles gisteren 'vrij goed', wat ambtelijk verwoord hierop neerkomt: praktisch géén overtredingen. «Op een aantal vergetelheden na,» zegt de hoge ambtenaar. Daarmee wordt dan bedoeld: een affiche die op de zijkant van een tabaksautomaat is blijven zitten, een vergeten asbak met een sigarettenmerk erop, een affiche van het wereldkampioenschap voetbal met een een tabaksmerk, het beroemde dametje van Belga, meer bepaald, dat soort dingen.
Naar de fabrikanten
«In dergelijke gevallen,» zegt de man van de eetwareninspectie, krijgen de 'overtreders' eerst een mondelinge waarschuwing en een poos nadien gaan onze controleurs nog eens een kijkje nemen. Bij moeilijk te verwijderen reclames krijgen de betrokkenen een schriftelijke waarschuwing. In praktisch alle gevallen volstaat de waarschuwing. Sinds de wet van kracht is geworden, zijn vooral kranten- en tabakswinkels en een groot aantal horecazaken bezocht door de controleurs. «Daarvoor kon een team van vijfenzestig mensen worden ingezet,» zegt onze gesprekspartner; «Wie niet ziek, zwanger of met vakantie was, is ook effectief ingezet. De meesten van hen zijn ongeveer vier of vijf dagen op pad geweest. Voor heel België - het gaat hier om een federale wet - zijn welgeteld twee processen-verbaal opgesteld en aan onze juridische dienst overgemaakt. Aan de overtreders wordt dan een administratieve boete voorgesteld.»
Over boetebedragen is niets geweten. In de regel komen de controleurs bij de tabaksfabrikanten terecht want het zijn hun vertegenwoordigers die de handelszaken bezoeken en voor de verspreiding van de reclame verantwoordelijk zijn. Na een verhoor bij de tabaksfirma's verhuist het hele pakket naar de juridische dienst van de eetwareninspectie. «Het is onze controleurs niet om een eventuele boete te doen,» zegt de man van het hoofdbestuur, «het is alleen hun taak, erop toe te zien dat de wet wordt nageleefd.» Hij herinnert zich één van de twee opgemaakte processen-verbaal: het ging om de zijgevel van een krantenwinkel waarop twee reclameborden hingen, van twee verschillende merken. Eén van de firma's liet het bord weghalen, de andere niet.»

Persvrijheid?
Gisteren protesteerde de uitgever van het maandblad Teek tegen een waarschuwing vanwege het ministerie van sociale zaken, volksgezondheid en leefmilieu. Deze waarschuwing sloeg op het januarinummer waarin redactioneel aandacht werd besteed aan het roken. Volgens het ministerie moest de illustratie bij het artikel - een jongedame, gebodypaint met een tabakslogo - beschouwd worden als 'tabaksreclame'.

De uitgever, The Publishing Company (TPC), signaleerde ook dat het ministerie aanstoot heeft genomen aan een rokerstest in het gewraakte nummer, waarbij de redactieleden een aantal Belgische sigaretten had getest. TPC vindt dat het ministerie zijn boekje te buiten is gegaan. «Het verbieden van 'verbruikerstests' door deze ongenuanceerd te catalogeren onder de noemer 'reclametechniek' is voor mij een flagrante aanfluiting van het begrip persvrijheid,» zei uitgever Gert Van Mol. TPC gaat verzet aantekenen tegen de waarschuwing.

L.R. © 1999 Het Belang van Limburg , Lode Ramaekers, 05-02-1999, Pag. 2

Geen opmerkingen: