maandag 27 oktober 1997

De Toekomst van TEEK! (heet Cast)

Vlaanderens filmmagazine breidt uit

Elke zichzelf serieus nemende filmliefhebber kent hem wel, de Teek!. Het snelstgroeiende filmblad van Vlaanderen is aan uitbreiding toe.

Het eerste nummer van Teek! verscheen in september 1993 en bouwde verder op de funderingen van het gratis verspreide filmkrantje Short Take. Veertig bladzijden dik en op een eigenzinnig formaat beschreef Teek! zichzelf als 'krachtig, gedurfd, gebald en balorig': pittig geschreven en geen kritiek schuwend. Ook de contacten waren indrukwekkend: Jan Verheyen, MTV en Fangoria (het horrorblad bij uitstek in Amerika).

Een maandje later haalde Teek! al de woede van MCA op zich: ze beschadigden het kindvriendelijke imago van Jurassic Park door een lichtjes gewijzigd logo van de prent op de cover van het derde nummer te plaatsen (Jurassex Park voor wie het nog niet wist). De verdere verspreiding van het nummer werd beeindigd. Vanaf het dertiende nummer was Teek! ook in Nederland te koop: de oplage werd met zestig percent vergroot.

Inmiddels is Teek! een maandblad (voorheen tweewekelijks) en acht bladzijden dikker geworden. Dat is niet alles. In de toekomst gaat het magazine drie belangrijke veranderingen doorvoeren.

Ten eerste, en dat zullen de abonnees al wel gemerkt hebben, zijn er een aantal rubrieken verhuisd naar een bijlage die alleen abonnees krijgen. Het betreft rubrieken als 'de hete naald' (filmnieuws), 'Belgisch best' (idem dito met betrekking tot Belgie) en verder een evenementenkalender, werkaanbiedingen in de filmbizz en allerlei aankondigingen. De eerste keer bleef de bijlage beperkt tot een bladzijde. Dat is inmiddels opgelopen tot acht, en zal ongetwijfeld nog verder uitbreiden. Alles wat hierin verschijnt is bedoeld voor de harde kern van filmliefhebbers.

Teek! gaat ook van start met een gloednieuwe rubriek genaamd Cast. Deze rubriek wil de link leggen tussen het modellen- en het filmwereldje. Een greep uit het aanbod: aandacht voor acteurs en actrices uit de reclamewereld, hoe word ik model?, wat is de rol van de agentschappen enzovoorts. Met andere woorden: Pret-a-porter: The Magazine.

Tenslotte zal Teek! ook uitpakken met een Home Entertainment-rubriek. Hier gaat de aandacht vooral naar technologische ontwikkelingen: Laserdisc, Surround-sound, CD-I, TV en dergelijke. Voorlopig houdt men het op een tweetal bladzijden, maar er zijn plannen om dat aantal geleidelijk op te voeren.

Op de persconferentie werd ook bekend gemaakt dat Take One, een filmblad dat ook al in september '93 werd opgestart, Teek! beschuldigt van schending van copyrights. Wellicht stof voor discussie in de toekomst.

Teek! is een maandelijks filmblad dat u kan vinden in de betere kiosk, bioscoop en videoteek. Voor meer informatie kunt u terecht op het volgende adres: Teek!, Bondgenotenlaan 145 bus 30, B-3000 Leuven. Tel: 016/22.79.56 - Fax: 016/23.72.61 (Belgie).

Christophe Van Cauwenbergh

Geen opmerkingen: